Υγεία εντέρου: Πέντε σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε



Αισθάνεστε συνέχεια άρρωστοι; Έχετε φαγούρα ή νιώθετε πόνο; Είστε μονίμως κακόκεφοι; Πολλές μπορεί να είναι αιτίες, μεταξύ αυτών και τα προβλήματα του εντέρου.



Στον γαστρεντερικό σωλήνα διαβιούν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, κάποια από τα οποία σας βοηθούν να είστε υγιείς, ενώ άλλα είναι τοξικά και μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα στον οργανισμό.


Δείτε πέντε σημάδια που μπορεί να κρύβουν πρόβλημα στο έντερο και πώς θα το αντιμετωπίσετε.
Είστε συνεχώς άρρωστοι


Το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού. Η γαστρεντερική οδός είναι αποστειρωμένη κατά τη γέννηση, αλλά γρήγορα αναπτύσσει εντερική μικροχλωρίδα, η οποία αποτελείται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοσφαιρίνες) και εντερικά βακτήρια. Αν «κολλάτε» όλους τους ιούς που κυκλοφορούν και είστε διαρκώς άρρωστοι, είναι πιθανό να φταίει η ανισορροπία βακτηρίων στη χλωρίδα του εντέρου.
Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και αποφεύγετε τη ζάχαρη. Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερό σας (που τρέφονται με φυτικές ίνες) και περιορίζει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων (τα οποία τρέφονται με πρωτεΐνες και λίπη, όπως το κόκκινο κρέας).
Φαγούρα, φουσκάλες, εξανθήματα σε αγκώνες και γόνατα



Μοιάζουν με έκζεμα, μπορεί όμως να οφείλονται στην κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που σχετίζεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Μέχρι και 25% των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη εμφανίζουν ερπητοειδή δερματίτιδα.


Και στα δύο νοσήματα υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο αφού συνδέονται με τον HLA-DQ2 και DQ8 γενότυπο. Η γλουτένη πυροδοτεί την παραγωγή αντι-IgA ενδομύιων αυτοαντισωμάτων (IgA antiendomysial antibodies) που έχουν ως αντιγονικό στόχο την τρανσγλουταμινάση των ιστών στην εντεροπάθεια από γλουτένη και την επιδερμική τρανσγλουταμινάση στην ερπητοειδή δερματίτιδα. Τόσο η ερπητοειδής δερματίτιδα όσο και η εντεροπάθεια από γλουτένη εμφανίζουν εκδηλώσεις και στο βλεννογόνο του στόματος σε ποσοστό 5-10% και 20-30% αντίστοιχα. Τα καλά νέα είναι ότι όταν σταματήσετε την κατανάλωση γλουτένης, το εξάνθημα θα εξαφανιστεί.


Διάβρωση δοντιών


Διαπιστώνετε ότι φθείρεται το σμάλτο των δοντιών σας; Συμβουλευτείτε ένα γαστρεντερολόγο, καθώς είναι πιθανό να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά να έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, συριγμό και βήχα.
Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα δόντια, γιατί τα φέρνει σε επαφή με τα υγρά του στομάχου που είναι πάρα πολύ όξινα και προκαλούν ταχύτατα διάβρωση. Η αντιμετώπιση βασίζεται κατά κύριο λόγο σε απώλεια βάρους και τροποποίηση της διατροφής, καθώς και φαρμακευτική αγωγή.
Κακή διάθεση


Υπάρχουν τροφές που μας κάνουν χαρούμενους, έστω και προσωρινά, και άλλες που μας κάνουν να αισθανόμαστε χάλια. Αυτό οφείλεται σε κάποια είδη κακών βακτηρίων που όταν πολλαπλασιάζονται στο έντερο αυξάνουν τον κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.
Ο πολλαπλασιασμός των κακών βακτηρίων ενεργοποιεί τους υποδοχείς τους γαστρεντερικού σωλήνα που με τη σειρά τους απελευθερώνουν κυτοκίνες, οι οποίες φτάνουν στον εγκέφαλο και διαταράσσουν τους νευροδιαβιβαστές, προκαλώντας κακή διάθεση και συμπτώματα κατάθλιψης.
Για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας χαρούμενο καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως φρούτα, λαχανικά, τσάι, μαύρη σοκολάτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τα «καλά» βακτήρια του εντέρου σας θα τις χρησιμοποιήσουν για να καταπολεμήσουν τα «κακά» βακτήρια που χαλάνε τη διάθεσή σας.


Νιώθετε κουρασμένοι


Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 20% των ανθρώπων που έχουν αφύσικα μεγάλο αριθμό κακών βακτηρίων στο έντερο, υποφέρουν από φούσκωμα και διάρροιες, μπορεί όμως να έχουν και άλλα συμπτώματα όπως μυϊκοί πόνοι ή κούραση.
Τα κακά βακτήρια επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διασπάσει και να χωνέψει τα τρόφιμα, προκαλώντας έλλειψη σε βιταμίνες και άλλα συστατικά απαραίτητα για την ενέργεια.


onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το έσκασαν (στην Ελλάδα;) και καταζητούνται οκτώ Τούρκοι δημοσιογράφοι